De geest in de fles en andere hectische zaken
28 november 2017
Het is weer tijd voor een blogpost..maar waar moet ik beginnen..Het is nogal een drukke hectische tijd. De kunstnacht is achter de rug die plaats vond in september. Een technisch nogal spannende onderneming. Een idee is zo bedacht, maar de uitvoering valt meestal wat tegen.
We hebben een filmisch drie-luik geprojecteerd in de Kaaihallen in Den Bosch waarvan de middelste een livestream was die in directe verbinding stond met Nova Zembla waar bezoekers voor een geschilderd decor op een wip uit hun dak konden gaan. Aan weerszijden waren films te zien die ik gemaakt had van kunstenaars die hun atelier hebben bij Nova Zembla die uit het dagboek van Nova Zembla (de echte dus) voorlazen en het andere beeld liet een percussionist zien die door het hele pand op van alles is gaan trommelen wat hij tegen kwam. Boven deze tekst zie je de film (deel 1) die ik van het geheel heb gemaakt. Meer info hier
Blij was ik met de opdracht van de NVDV, de Nederlandse Dermatologie Vereniging, om wederom flessen te mogen maken voor ereleden van de vereniging. Jaren geleden werd aan Jan van Hees en mij de vraag gesteld of we 'iets' konden maken voor ereleden van de vereniging. We zijn uitgegaan van hun logo dat bestaat uit 14 ringen/elipsen die samen een soort torso vormen. Vanuit die vorm hebben we flessen laten maken, destijds van laboratoriumglas, waarin we een eigen gemaakte likeur (bloedrood) schonken en een boekje aan de hals met een sprookje van Grimm 'De geest in de fles'. Er komt in het sprookje een magische pleister voor die alle wonden kan genezen en de eigenaar wordt daardoor de beroemdste dokter van de hele wereld.
De 14 elipsen zijn gezandstraald op het glas.
Het is wel wat anders dan het maken van een schilderij in de vorm, maar tegelijk gaat het ook om sfeer en een concept of verhaal waarvan op een bepaald moment alles op z'n plek valt.
Het is niet 'iets bedenken' maar voor een tijdje leven met de opdracht/vraag en dan komt het vanzelf als het ware.
Dit keer heb ik de flessen laten blazen door de glasblazerij in Leerdam. De flessen zijn anders geworden omdat ze vanuit niets worden opgebouwd. (De eerdere laboratorium glazen flessen werden gevormd aan de hand van bestaande vormen)
De samenwerking met de glasblazer met assistent is spannend..Hij moet goed aanvoelen wat ik bedoel en ik moet het helder verwoorden in een korte tijd want als het glas afkoelt dan kan het niet meer vervormd worden. Zie hieronder de foto's met het uiteindelijke resultaat.
Ondertussen is er een positieve subsidieuitslag van het Hermes business netwerk Den Bosch binnen gekomen bij stichting Puckworks i.v.m. mijn komende tentoonstelling in Museum Slager.
Daar ben ik heel blij mee. Mijn plan staat op papier met de titel IN DIALOOG en staat in de startblokken..maar eerst nu nog verder met TUSSENPOOS (meer info hier), de ruimtelijke installatie waarin ik samenwerk met meubelvormgever/maker Jan van Hees en die te zien is van 27 tm 30 december tijdens This Art Fair in de Beurs van Berlage. Ik ben daarvoor heel groot aan het schilderen; 248 cm x 242cm. En dat is heerlijk om te doen. Goed om een moe lichaam te hebben aan het einde van de dag. Ik ben erg benieuwd hoe alles in 3 dimensies zal zijn en hoe het zich zal verhouden tot de ruimte van de Beurs van Berlage.
Het lijkt me mooi als onze TUSSENPOOS zou kunnen gaan reizen. Het is een mobiele/demontabele ruimte voor pas-op-de-plaats, voor even niets of waarin misschien wel iets onverwachts kan gebeuren.
Als laatste vind ik het leuk te vertellen dat ik in opdracht van de Aleph, ateliers voor de kunsten in Drunen/Heusden, op zoek mag gaan naar 7 jonge talenten tussen de 10 en de 22 jaar (in de gemeente Heusden) die ik ga koppelen aan 7 meesters. Een project dat van start zal gaan in 2018..