Dat Wat Blijft in Luik en Neeroeteren
Monique Broekman, Alexandra van Dongen en Elise Labiaux zijn in december, met financiële ondersteuning van de Proeftuin Internationalisering van de provincie Noord-Brabant, op werkbezoek geweest naar Luik en Neeroeteren, een deelgemeente van de stad Maaseik.
Elise hebben we leren kennen als vrijwillige Dat Wat Blijft-suppoost in Maastricht. Zij heeft daar de master Arts and Heritage gedaan. Elise is een echte bruggenbouwer. Ze woont in Luik en is dus Franstalig, maar ze spreekt ook Nederlands.
In Luik brachten we onder andere een bezoek aan onze enthousiaste samenwerkingspartner
Musée de la Vie Wallone, waar we – met vertaalwerk van Elise – de laatste stand van zaken rondom Dat Wat Blijft presenteerden. Onze kanaalkast krijgt in april 2022 een plek in het museum, en mogelijk ook in de lokale bibliotheek. Zo kunnen ook de Luikenaars hun kanaalverhaal delen.
De volgende stop: Port des Marchatous, de haven van Luik, waar we op zoek gingen naar geschikte aanmeerlocaties. Daar zagen we een spits, hetzelfde type schip als de Oostenwind, het binnenvaartschip dat het decor vormt voor Dat Wat Blijft. We klopten aan en werden gastvrij ontvangen door Eric Lefevre en zijn vrouw, die ons veel wisten te vertellen over de technische zaken rondom het aanmeren in Luik. Hun schip
La Ventre de la Baleine is verbouwd tot een theaterzaal met een mooi podium. Onder de naam
Compagnie des Quatre Saisons doen ze ook aan straattheater. Genoeg aanknooppunten dus om wellicht samen te werken in de nabije toekomst.
Ronny Witting en Jos Zoons van
Heemkundekring Wotra en Jacques Dalemans van het
Apotheekmuseum in Maaseik zorgden voor een hartelijk welkom in Neeroeteren. We spraken met hen over het plaatsen en tentoonstellen van de kanaalkast en de lezing die we daaraan koppelen.