Dat Wat Blijft in België
Van eind maart tot eind april stond de Dat Wat Blijft-kanaalkast bij het Cultureel Centrum in het Belgische Neeroeteren. Er staan weer veel bijzondere objecten in de kast. Zo gaf Elise Labiaux een prachtig tinnen bordje van het Musée de la Vie wallonne in Luik in bruikleen. Hierop staat een van de Luikse botteresses, vrouwen die meegroeven aan het kanaal bij Maastricht. Van het Aquarium-Museum kregen we zebramossels. Ronny Witting van heemkundekring Wotra vulde de kast met het verhaal over en brokstukken van een vliegtuig dat in de Tweede Wereldoorlog is neergestort bij de Zuid-Willemsvaart in Neeroeteren.
Ook in Neeroeteren, onderdeel van de gemeente Maaseik, organiseerden we een inspiratiebijeenkomst. Dit keer in samenwerking met heemkundekring Wotra, Musea Maaseik en de gemeente Maaseik. Schepen (wethouder) Myriam Giebens opende de bijeenkomst, Alexandra van Dongen en Monique Broekman vertelden over Dat Wat Blijft, kanaaldichter Rick Terwindt verzorgde de poëtische omlijsting en Jos Zoons van Wotra verhaalde geanimeerd over de betekenis van het kanaal voor Neeroeteren.
Vanuit de zaal kwamen bijzondere objecten tevoorschijn. Gaspar Haldermans had bijvoorbeeld een maquette van een draaibrug in Dilsen meegenomen. En Rik Nulens verraste met een klein doosje zebramossels. Deze exotische mossel is vernoemd naar een apotheker uit Maaseik die hem het eerste in de Zuid-Willemsvaart vond.
Ronny Witting van Wotra kan geweldig vertellen over zijn overgrootvader die vluchtelingen in de Eerste Wereldoorlog de grens over hielp via een duiker over de Zuid-Willemsvaart. De film over Ronny's verhaal zal te zien zijn in onze reizende tentoonstelling.
|